De geschiedenis van fotokaders

Categorieën: Nieuwe fotokaders
Geplaatst: November 02, 2020

De geschiedenis van de fotokader is net zo rijk en gedetailleerd als de fotokaders zelf. Er bestaat geen twijfel mogelijk dat fotokaders in de loop van de tijd zijn geëvolueerd. Maar hoe waren de allereerste fotokaders? Van wat werden ze gemaakt? Wat waren hun toepassingen? Voor al onze geschiedenis fans is hieronder informatie over de evolutie van fotokaders, zodat u kunt begrijpen hoe ze tot op de dag van vandaag zijn geworden.

 

Oorsprong van de fotokader

Fotokader is geen recent begrip, het werd in feite al sinds de tijd van de Grieken en de oude Egyptenaren in praktijk gebracht. In deze periodes heeft het inkaderen echter de vorm aangenomen van het schilderen van een rand rond een kunstwerk aan een muur om verschillende scènes van elkaar te scheiden. Een van de eerste voorbeelden van een massief kader bevindt zich in een Egyptische graftombe, deze is vermoedelijk rond 50-70 na Christus gedateerd en is gemaakt van hout. Zowel de kader, als het portret dat er in zat bleven perfect bewaard. In de 12e en 13e eeuw deden met de hand gesneden houten kaders hun intrede. Dit soort kleine paneeltjes werden vaak gebruikt in kerken. 

 

fotokaders geschiedenis

 

Zilveren fotokader

Pas in de 14e en 15e eeuw, tijdens de Italiaanse renaissance, begonnen de fotokaders in het huis te verschijnen. Tegen die tijd begon men met het maken van andere fotokaders. Deze waren zeer uitgewerkt en artistiek, vaak met een edelstenen, goud of mozaïek inlegwerk. Niet lang daarna werd het gebruikelijk voor degenen die rijkdom en status hadden om religieuze en portretschilderijen in opdracht te geven, waarbij kunst en kaders in het privéhuis werden gebracht. De waarde en het belang van kunst begon zich te realiseren en met dit gedeelde enthousiasme ontstond de noodzaak om lichtere fotokaders te maken. Op dat moment, ergens tussen 1515 en 1547, werden de kaders gemaakt door meubelmakers in plaats van kunstenaars en beeldhouwers. Naarmate de tijd vorderde, werden lijsten gemeengoed in de woning. Zilveren fotokaders werden zeer populair bij de midden- en hogere klasse, omdat ze hun rijkdom lieten zien. Zilver is zo'n slijtvast en veerkrachtig materiaal en daarom zijn er veel voorbeelden van antieke zilveren fotokaders waar we vandaag de dag nog steeds van kunnen genieten.

 

Fotokaders nu

Als we vandaag de dag denken aan kaders, denken we aan een object waar kunstwerken, foto's of documenten in worden bewaard. Fotokaders zijn er in alle soorten en maten, heel eenvoudig, extravagant of zelfs een kunstwerk op zich. Een fotokader op maat maken is ook mogelijk. Wat uw smaak ook is, lijsten zijn ontworpen om kunstwerken naar een hoger niveau te tillen, zodat alles wat u erin plaatst en de manier waarop het wordt gepresenteerd, het volledige werk kan veranderen, terwijl het ook nog eens behouden en beschermd wordt.