Er zijn, zoals u zelf wel weet, vele kleuren. De ene kleur vindt u mooi, de ander wat minder mooi en uiteraard heeft u ook kleurencombinaties die naar uw smaak zijn. Wat veel mensen niet wisten is dat kleuren ook van alles kunnen betekenen, daarom zijn wij wat dieper ingegaan op de verschillende kleuren. Zo ontdekt u meteen welke kleur fotokader er bij uw foto past!Blauw

Alhoewel het de lievelingskleur is van velen, wekt blauw tegengestelde emoties op. Blauw is de kleur van de zee en de lucht. Blauw brengt rust en heeft een frisse uitstraling. Daarnaast is ze beschermend en vreedzaam. Blauw kan, aan de andere kant, ook zeer koud overkomen. We kunnen stellen dat blauw technisch, zakelijk en formeel is. Een voordeel van blauw is dat de kleur bijna overal bij past.

Kenmerken van blauw: rust & kalmte, fris, beschermend, vreedzaam, technisch, formeel, zakelijk, wijsheid, stabiliteit, hoop, betrouwbaar, oneindigheid, kou, waarheid, helderheid, macht.

 

Groen

Groen

Groen komt natuurlijk het meest voor in de natuur. Daarom staat groen ook voor groei en is de kleur zeer levendig. Groen heeft frisheid en energie geeft. Van alle kleuren is groen de rustigste van alle kleuren.

Kenmerken van groen: natuur, ontspanning, vrije tijd, kalmte en vrede.

 

Oranje

Oranje

Oranje staat natuurlijk voor Vrolijkheid. De kleur is naast heel erg feestelijk, ook inspirerend, smakelijk, interessant, actief, warm en stimulerend. Oranje geeft een mooie warme gloed.

Kenmerken van oranje: Vrolijk, feestelijk, vreugde, inspirerend, smakelijk, interessant, actief, warmte, stimulatie, waarschuwing.

 

Zwart

Zwart

Eigenlijk is zwart geen echte kleur. Zwart is een sombere kleur en absorbeert licht. Als zwart op de juiste manier wordt gebruikt kan het een chique karakter.

Kenmerken van zwart: autoriteit, macht, tijdloos, elegantie, dood, rebellie.

 

Bruin

Bruin

Bruin geeft een mooie, stijlvolle uitstraling. Het kent veel prachtige nuances en is zeer warm.

Kenmerken van bruin: aards, stijlvol, compleetheid, stabiliteit, gewichtigheid.

 

Geel

Geel

Geel is, zoals iedereen weet, de kleur van de zon. Geel is verwarmend, stimulerend, sprankelend en straalt vrolijkheid & positieve sferen uit.

Kenmerken van geel: verwarmend, licht, stimulatie, helderheid, vrolijk, opgewektheid, speels, nieuwsgierigheid, energie.

 

Wit

Wit

Wit is, net zoals zwart, geen echte kleur. Wit vormt vaak een basis en is goed te gebruiken als achtergrond. De kleur staat voor onschuld, luxe en eenvoud. Wit is licht, puur en neutraal.

Kenmerken van wit: onschuld, luxe, eenvoud, licht, puur, neutraal, tijdloos.

 

Rood

Rood

Een rode fotokader geeft energie en is krachtig en vrolijk. Veel culturen zien in rood de kleur van het leven. Rood kan intiem, levendig en warm overkomen. Daarentegen is rood ook onrustig en vraagt om actie. Denk hierbij aan het stoplicht. Rood is ook een dominante kleur: ze kan andere kleuren naar de achtergrond duwen. Rood is dus een kleur met tegenstellingen. Mede door deze tegenstellingen komt rood over als onrustig.

Kenmerken van rood: actie, dynamiek, vitaliteit, levendigheid, romantiek, liefde, warmte, energie, kracht, gevaar, gebiedend, agressief.

 

Paars

Paars

Eeen paarse fotokader zit tussen blauw en rood in. Paars staat ook wel bekend als de kleur van emotie. De kleur werkt kalmerend en stimulerend. Paars wordt ook wel geassocieerd met luxe, intelligentie en magie. Paars wordt ook wel ervaren als een koude kleur.

Indien het gaat om rood-paars, dan zijn de eigenschappen iets anders. Rood-paars heeft meer de warme, levendige eigenschappen in zich. Blauw-paars is daarentegen iets koeler en passiever.

Kenmerken van paars: melancholiek, luxe, intelligentie, magie, ijdelheid, artistiek, spiritualiteit, verfijning.

 

Grijs

Grijs

Een grijze kader is vrijwel emotieloos en kan daardoor makkelijk met andere kleuren gecombineerd worden. Grijs is tijdloos. Het komt zelden voor dat Grijs wordt genoemd als een favoriete kleur.

Kenmerken van grijs: emotieloos, saaiheid, niks zeggend, ouderdom.

                                 

Voordat u overweegt een fotokader aan te schaffen, denk eerst aan de kleuren die gebruikt zijn in de foto en de kleur van de kader. U kunt namelijk erg mooie combinaties maken die het gevoel van de afbeelding en de kleuren versterken. Wij hebben onze kaders onder andere op kleur gesorteerd. Neem gerust een kijkje in onze website.