Of het nu gaat om het ophangen van fotokaders voor een familiale uitstraling of het veranderen van een muur in een kunstwerk, het is belangrijk om te weten hoe u foto's en schilderijen op de juiste manier kunt ophangen, zodat ze er op hun best uitzien. Lees zeker verder voor een goede gids bij het veilig ophangen van foto's, in het juiste licht en met het juiste montagegereedschap, zodat u ze jarenlang kunt bewonderen. Dit is wat u moet weten.

 

Wat voor soort haak moet ik gebruiken?

De soort haak die u nodig heeft, is afhankelijk van het gewicht van de fotokader en waaruit uw muur is gemaakt. Indien u een zware foto aan een muur in het gips wil hangen, kunt u het beste een boutje vinden waar u de haak stevig aan kunt bevestigen. Als u echter geen bout heeft op de plaats waar u uw schilderij wilt ophangen, zijn er voldoende mogelijkheden om de haken in gipsmuren te verankeren. Lichte foto's kunnen aan kleefhaken worden opgehangen. Er zijn andere tal van opties om lichte foto’s te plaatsen, waaronder lijm die veilig van de muur kan worden verwijderd zonder de verf te beschadigen. Als uw muren van baksteen zijn, boort u het best een gat met een boormachine. Waar u vervolgens een plastic plug in de muur hamert en de schroef erin plaatst. Of, als u een houten muur heeft, moet een spijker, een schroef of een schilderijhaak het werk doen. 

 

 

Hoe hoog moet ik mijn fotokader ophangen?

Hoe hoog u uw foto's moet ophangen, is een cruciale stap. De gouden regel voor het ophangen van een foto is dat het midden van de foto op 140 cm moet staan. Dit geeft de standaard ooghoogte van de gemiddelde persoon weer, en wordt in de meeste kunstgalerieën en musea als standaard gebruikt. Om uw fotokader op te hangen moet u 140 cm op de muur meten en licht markeren met een potlood. Vervolgens meet u uw fotokader op en deelt u deze door twee om het midden van uw fotokader te bepalen. Neem die meting en trek daarvan de helft van de hoogte van uw foto af. Dit zal u vertellen hoe hoog u boven de 140 cm moet gaan. Markeer dit licht boven uw eerste merkteken op de muur. 

 

Hoe hang ik mijn fotokader op?

Houd uw foto vast waar u hem wilt hebben en markeer dan met potlood een lijn langs de bovenkant van de kader. Houd nu de fotodraad omhoog met uw vinger en meet de afstand van uw vinger tot de bovenkant van de kader. Meet die afstand af van de potlood markering die u op de muur hebt gemaakt en markeer die plek. Dit is waar de door u gekozen foto haak moet worden vastgezet. Bevestig uw haak aan de muur en hang de fotokader vervolgens voorzichtig op en stel hem zo af dat hij recht is. En dat is het, klaar! Het enige wat u nu nog hoeft te doen is achterover leunen en uw goede werk bewonderen.