Fotolijsten ophangen zonder te boren? 5x alternatieven

Geplaatst: April 29, 2022

Het interieur is niet compleet zonder foto’s. Ze maken de ruimte niet alleen gezelliger, maar geven ook een persoonlijke touch aan het interieur. Wil je liever geen gaten in de muur, maar wel fotolijsten ophangen? Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop alternatieven voor de ouderwetse hamer en spijker. Erg handig voor als je bijvoorbeeld in een huurwoning woont en geen gaten in de muur mag maken, of als je het ophangen van lijsten op de ouderwetse teveel gedoe vindt. Wij geven antwoord op de vraag: hoe kun je fotolijsten ophangen zonder te boren?

1. Zelfklevende spijkers en strips

Tegenwoordig zijn er hele handige zelfklevende spijkers en strips die je kunt gebruiken om fotolijsten op te hangen. Zelfklevende spijkers zijn vergelijkbaar met gewone spijkers, alleen hoef je geen gat in de muur te maken. Je plakt de spijker namelijk makkelijk aan de muur en hangt hier vervolgens een lijst aan. Bij zelfplakkende strips werkt het net iets anders. Deze strips hebben twee zelfklevende zijdes en plak je op de achterkant van de lijst en op de muur. 

Houd echter wel rekening met de draagkracht van de zelfklevende spijkers en strips. Spijkers kunnen in het algemeen een gewicht tussen 0,5 en 1 kg houden. Wil je een zwaardere lijst ophangen? Dan zou je meerdere spijkers kunnen gebruiken. Strips kunnen lijsten van 1 tot 2 kg houden. 

2. Ophangsysteem met rails

Wil je meerdere fotolijsten ophangen zonder te boren? Hier bestaan verschillende handige ophangsystemen voor. Eentje daarvan is een ophangsysteem met rails. Je bevestigt een soort rails bovenaan de muur of aan het plafond en hier hang je dan je lijsten aan. Je hoeft dus niet te boren in de muur, maar dit ophangsysteem moet natuurlijk wel vastgemaakt worden aan de muur. Je zult dus wel wat gereedschap moeten gebruiken. 

Een voordeel van dit systeem is dat je fotolijsten eenvoudig van links naar rechts kunt verplaatsen. Handig voor als je snel uitgekeken raakt op composities. Bovendien schuif je de schilderijen ook makkelijk op de juiste hoogte. 

3. Foto’s ophangen met washitape

Heb je een aantal dierbare foto’s thuis liggen? Of wil je een posterwand creëren. Foto’s en afbeeldingen hoef je niet altijd in te lijsten. Je kunt ze ook gewoon aan de muur plakken. Nee, dit doe je niet met lijm of normale plakband, maar met washi tape! Dit is decoratieve plakband dat je voor van alles kunt gebruiken. Washi tape is verkrijgbaar in allerlei kleuren en patronen, zodat je posters en foto’s op een creatieve manier op de wand kunt plakken. 

4. Zet fotolijsten op boekenplanken

Fotolijsten ophangen zonder te boren is mogelijk op allerlei verschillende manieren, maar je kunt het ook een stuk makkelijker aanpakken: zet fotolijsten neer op boekenplanken. Boekenplanken zijn weliswaar gemaakt voor boeken, maar we gebruiken ze liever om schilderijen tentoon te stellen. Combineer een aantal leuke lijsten met elkaar en zet deze op een speelse manier neer op de boekenplank. Dit kan natuurlijk ook gewoon tussen de boeken. 

Een tip van ons: er bestaan ook speciale fotolijstplanken. Deze planken zijn meestal iets smaller en nemen dus minder ruimte in beslag.  

5. Op de grond zetten

Ben je op zoek naar een creatieve manier om foto’s tentoon te stellen? Fotolijsten hangen vaak aan de muur, maar op de grond komen ze ook goed tot hun recht. En het is ook nog eens handig als je geen gaten in de muur mag boren voor een boekenplank of ophangsysteem met rails. Zet de lijsten met posters of foto’s neer in een hoekje van de kamer dat nog wel wat meer gezelligheid kan gebruiken. 

Heb je meerdere lijsten? Dan kun je deze met elkaar laten overlappen om een leuk effect te creëren. Bovendien kun je variëren met de soorten lijsten die je gebruikt. Combineer bijvoorbeeld een smalle zwarte lijst met een brede houten variant.